Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Χρόνια πολλά μαμά!!!


Στην Αρχαία Ελλάδα γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στη γιορτή της μητέρας ,η οποία ήταν συνώνυμη γιορτή της άνοιξης, κατά την οποία λατρευόταν η Γαία ,η μητέρα Γη, η μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την  αντικατέστησε η κόρη της Ρέα, η σύζυγος του Κρόνου και μητέρα του Δία. Αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Η Ρέα θεωρούνταν επίσης η θεά της γονιμότητας και γι αυτό οι αρχαίοι της απέδιδαν τιμές κάθε άνοιξη. Αργότερα, συναντάμε  τη γιορτή της μητέρας στην Αγγλία το 1600. Εκεί η γιορτή της μητέρας γιορταζόταν τη 4η Κυριακή της Σαρακοστής, προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας και λεγόταν Mothering Sunday… Στα νεότερα χρόνια ,η δεύτερη Κυριακή του Μάη ,καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας, στις ΗΠΑ. Ο ερχομός της Γιορτής στην Ελλάδα έγινε το 1928, χάρη στην πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων και στις προσπάθειες της Άννα Τριανταφυλλίδου. Στην αρχή γιορταζόταν στις 2 Φεβρουαρίου ,ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου και όχι το Μάιο. Δεδομένου όμως ότι στον υπόλοιπο κόσμο γιορταζόταν το Μάιο και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ναυτικοί έρχονταν εκείνη την εποχή στην πατρίδα τους, αποφασίστηκε η αλλαγή της ημερομηνίας της γιορτής της μητέρας για να συμπίπτει έτσι και με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ενέργειες για τη μετάθεση της γιορτής οφείλονται στον έμπορο Κ. Καραγιάννη και τον καλλιτεχνικό θιασάρχη Κ. Μουσούρη. Έτσι το 1959 καθιερώθηκε να γιορτάζεται και στην χώρα μας , η γιορτή της μητέρας τη 2η Κυριακή του Μάη. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι λαοί που έχουν τη δική τους ημερομηνία, αλλά οι περισσότεροι αποδίδουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στη μάνα αυτή τη μέρα.
Τη Μάνα, το μόνο πλάσμα που ξέρει ν΄ αγαπά αγνά, δυνατά και με ειλικρίνεια χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Κόψτε λοιπόν ένα λουλουδάκι και δώστε το στη μανούλα σας μ΄ ένα γλυκό φιλί και μια τρυφερή αγκαλιά. Να είστε σίγουροι ότι δεν ζητάει τίποτε άλλο από εσάς. Άλλωστε η μανούλα δεν γιορτάζει μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα.  

Τι σημαίνει όμως η λέξη μαμά;
Η λέξη μαμά για τον καθένα μας σημαίνει κάτι διαφορετικό. Για κάποιους σημαίνει αγάπη, θαλπωρή, τρυφερότητα..! Κλασσική Ελληνίδα μητέρα που μας προσέχει, είναι πάντα δίπλα μας, που φοβάται μην πάθουμε το παραμικρό, που πονάει όταν πονάμε, που χαίρεται όταν χαιρόμαστε, που... που.. που...
Η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο αλλά και η πιο όμορφη είναι να είσαι μητέρα.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!
Μαρία Ουζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: