Λαχανικά
.jpg)
Τα λαχανικά έχουν μεγάλη
ποσότητα σε νερό και λιγότερη σε πρωτεΐνες. Αποτελούνται από
φυτικά κύτταρα, το χρώμα τους είναι
συνήθως πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο και μπορούν να
ταξινομηθούν με τρεις τρόπους.
Όλα τα λαχανικά
περιέχουν βιταμίνες και
λίγα πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Φρούτα

Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που
βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι πολύ σημαντικά για
την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν
πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία).
Για παράδειγμα, το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η
οποία αν δεν καταναλώνεται συχνά μπορεί ο άνθρωπος να οδηγηθεί σε μεγάλες
ασθένειες.
Τα φρούτα μαζί με τα λαχανικά βρίσκονται στην δεύτερη βάση της διατροφικής πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με την
οποία ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά 5
μερίδες φρούτων.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Γαλακτοκομικά προϊόντα ονομάζουμε τα
προϊόντα, τα οποία παράγονται από γάλα. Οι βιομηχανίες που
παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα ονομάζονται γαλακτοβιομηχανίες. Το γάλα, το
οποίο θα απεργαστεί στις γαλακτοβιομηχανίες προέρχεται από αρκετά ζώα,
όπως είναι η αγελάδα, τοκατσίκι, το πρόβατο, καθώς και από άλλα όπως το άλογο,
η καμήλα, τα βουβάλια κ.ά. Τα γαλακτοκομικά προϊοντα τα βρίσκουμε συνήθως σε
κουζίνες, όπως η ευρωπαϊκή, η ινδική, αυτή της Μέσης Ανατολής,
ενώ δεν είναι γνωστά στην κουζίνα της Ανατολικής Ασίας. Η κατανάλωση
γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο από τις αρχές
της δεκαετίας του 1950.
Το γάλα, και γενικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα
χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική, μιας και είναι συστατικά πολλών φαγητών
και γλυκών.
Δημήτρης Σ., Κυριάκος Σ.
Στ' 2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου