Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή



 Τα  παιδιά του  Στ' 1  δημιουργούν το δεκάλογο της υγιεινής διατροφής Αυτός είναι:

1.    Μοιράζουμε τα γεύματα σε 5 διαφορετικές ώρες της ημέρας: Πρωινό, Δεκατιανό, Μεσημεριανό, Απογευματινό, Βραδινό.
2.    Όταν τρώμε προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι και με καλή παρέα.
3.    Δεν ξεδιψάμε με αναψυκτικά
4.    Την ώρα που τρώμε η τηλεόραση είναι κλειστή.
5.    Τρώμε συχνά ψάρι.
6.    Αγαπάμε τα φρέσκα λαχανικά και τις υπέροχες ελληνικές σαλάτες.
7.    Εμπιστευόμαστε τη μεσογειακή διατροφή.
8.    Επιλέγουμε δροσερά φρούτα.
9.    Αποφεύγουμε τη ζάχαρη, τα πολλά μπισκότα, τα γλειφιτζούρια, τις τσίχλες.
10.    Πίνουμε πολύ νερό.

 Κατασκευάζουν το Γλωσσάρι


ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Λέξη
Ορισμός
πρωτεΐνες

Φυτικές πρωτεΐνες
Ξηροί καρποί
όσπρια
φασόλια σόγιας
φασολάκια


Ζωικές πρωτεΐνες
αυγά (το ασπράδι)
γάλα
τυρί
γιαούρτι
κόκκινο κρέας
ψάρι
κοτόπουλο
γαλοπούλα


υδατάνθρακες
 Ο κύριος ρόλος των υδατανθράκων στον ανθρώπινο μεταβολισμό είναι
 η παραγωγή ενέργειας και αποτελούν την πιο σημαντική ενεργειακή πηγή
 κατά την έντονη άσκηση, αφού συμμετέχουν σημαντικά τόσο στις αερόβιες
 όσο και στις αναερόβιες ενεργειακές οδούς.
λίπη
  Τα λίπη είναι μια σημαντική τροφική ομάδα, που αποτελείται 
από τα έλαια και από κάθε είδους λιπαρή ουσία. Ανάλογα με την
 προέλευσή τους διαιρούνται σε ζωικά και φυτικά λίπη, επίσης 
σε εμφανή, αυτά δηλαδή που διακρίνονται με γυμνό μάτι και αφανή τα 
οποία βρίσκονται διαλυμένα στις τροφές (στο γάλα, στον κρόκο του αυγού 
κλπ.). Τα λίπη αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό,
 αφού η οξείδωση του λίπους αποδίδει στον οργανισμό 9 θερμίδες 
ανά γραμμάριο σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες και τους
 υδατάνθρακες που αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.
βιταμίνες
 Οι βιταμίνες ρυθμίζουν τις διάφορες 
αντιδράσεις του μεταβολισμού
μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Τα μέταλλα  δίνουν στερεότητα
 και αντοχή στον σκελετό, χρησιμοποιούνται 
σαν συστατικά οργανικών ενώσεων, 
ρυθμίζουν την ισορροπία υγρών στο σώμα
 και παίρνουν μέρος σε πολλές 
διεργασίες του μεταβολισμού. 
Η λήψη μετάλλων, έχει ως κύρια αποτελέσματα
 την ρύθμιση του οργανικού ισοζυγίου σε νερό, 
 την ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών 
συστατικών, την σχετική διατήρηση της 
φυσιολογικής οξύτητας του αίματος, 
και την καλύτερη λειτουργία εξωκρινών
 κι ενδοκρινών αδένων.Αυτά είναι ασβέστιο,μαγνήσιο,φώσφορος, κάλιο,νάτριο,φθόριο,χλώριο,θείο,σίδηρος,
ιώδιο,ψευδάργυρος,χρώμιο,μαγγάνιο,σελήνιο,
χαλκός
βουλιμία
 Ψυχολογική νευρική αρρώστια που πολλοί άνθρωποι υποφέρουν .
Πρώτος μίλησε ο Βρετανός ψυχίατρος Τζέραλντ Ράσελ.Ένας άνθρωπος τρώει χωρίς αυτοέλεγχο,η βουλιμία έχει και πολλά συμπτώματα όπως γαστροεισοφαγική παλινδρομική νόσος,στομαχικά τραύματα,εναλλαγή αύξησης και μείωσης του βάρους.Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο εμετός καθαρτικών και διουρητικών.
Οι γυναίκες έχουν 9 φορές
 περισσότερες πιθανότητες βουλιμίας.Γιατρεύεται με 
ψυχολογικές και φαρμακευτικές θεραπείες.Πρόκειται για
 μια δύσκολη αρρώστια 
σπάνια οι άνθρωποι γιατρεύονται.


παχυσαρκία


Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει εντάξει στον κατάλογο των παθήσεων. Ως νόσος ορίζεται κάθε κατάσταση που μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα της ζωής. Για τους παχύσαρκους, η ποιότητα ζωής είναι σαφώς μειωμένη αλλά και συντομότερη, αφού εμφανίζουν συχνότερα πολλές και σημαντικές επιπλοκές υγείας  συγκρινόμενοι με άτομα φυσιολογικού βάρους.
διατροφικές διαταραχές
νευρική ανορεξία,
βουλιμία,
παρορμητική υπερφαγία
Τα αίτια μπορούν να αναζητηθούν
σε δυσλειτουργία στην οικογένεια, υπερβολική αυστηρότητα, υπερπροστασία,
υπερβολικές απαιτήσεις από τους γονείς, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση,
θυματοποίηση από συμμαθητές, εσωτερικές συγκρούσεις και καταπιεσμένα
συναισθήματα, που εκτονώνονται μέσω ενασχόλησης με το φαγητό και γενικότερα
χαμηλή αυτο-εκτίμηση.


νευρική ανορεξία
 Είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη πάθηση ή αλλιώς διατροφική διαταραχή.Επηρεάζει 10 φορές περισσότερο τις γυναίκες.Την παθαίνουν συνήθως τα μοντέλα και τα κορίτσια που είναι στην εφηβική ηλικία,τρώνε πολύ μικρές ποσότητες φαγητού, ενώ η μέση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για άτομα με ανορεξία είναι 600-800 θερμίδες.Η λέξη ανορεξία προέρχεται από δύο αρχαίες ελληνικές,το ανύ(πρόθεμα που σημαίνει άρνηση)και το όρεξις(που σημαίνει (έλλειψη της επιθυμίας κάποιου με νευρική ανορεξία να τραφεί).
μεσογειακή διατροφή
Προτιμήστε την για να έχετε υγεία


            Συντακτική ομάδα:Ελένη Α.,Δημήτρης Ξ.
                                                                     Γιάννης Π.Στ'1



Δεν υπάρχουν σχόλια: