Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Τυφώνας Σάντι



Τροπικός κυκλώνας (tropical cyclone) ή τυφώνας (typhoon ή στον Βόρειο Ατλαντικό  hurricane), ονομάζεται  ένα σύστημα θύελλας με μία κλειστή περιστροφική (κυκλωνική) κυκλοφορία γύρω από ένα ήρεμο κέντρο χαμηλής πίεσης  γνωστό ως μάτι του τυφώνα (eye of the hurricane). Το όνομα υπογραμμίζει την προέλευσή τους στην τροπική ζώνη και την κυκλωνική φύση τους.
Τα συστήματα αυτά δημιουγούνται πάνω από θερμούς ωκεανούς ή μεγάλες θάλασσες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά ποτέ πάνω από στεριές και όταν φτάνουν σε ψυχρότερα νερά ή στεριά, διαλύονται. Παράγουν βαριές καταιγίδες και εξαιρετικά σφοδρούς ανέμους και αποτελούν τους μεγαλύτερους μετεωρολογικούς κινδύνους των ναυτιλομένων στις τροπικές θάλασσες, καθώς και των πληθυσμών των παράκτιων περιοχών που πλήττονται από αυτά.
Στους μετεωρολογικούς χάρτες οι τροπικοί κυκλώνες παριστάνονται με κλειστές καμπύλες , όπως και οι σπανιότεροι εξωτροπικοί κυκλώνες (που δημιουργούνται εκτός τροπικής ζώνης).  Γενικά οι τροπικοί κυκλώνες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι,με ανοδική συνιστώσα.
                                           πηγή: Βικιπαίδεια


              Τυφώνας Σάντι 
Σε απολογισμό προβαίνουν οι τοπικές αρχές, ενώ τα συνεργεία άρχισαν το τιτάνιο έργο της αποκατάστασης των ζημιών.Οι πληγείσες περιοχές της βορειοανατολικής ακτής προσπαθούν να επανέλθουν στην καθημερινότητα.

Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, αλλά η έκταση της καταστροφής είναι τέτοια που θα περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι η ζωή να επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.Το συνολικό κόστος των ζημιών αναμένεται να ανέλθει στα 50 δισ. δολάρια.





Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ ανακοίνωσε ότι προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια για τα θύματα του κυκλώνα Σάντι και κάλεσε και άλλους επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.





                             ΟΙ  ΤΥΦΩΝΕΣ      
  
    
           Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στη Νέα Υόρκη καθώς αναμένεται να περάσει από την πόλη ο φονικός τυφώνας Σάντι. Ο τυφώνας έχει αφήσει πίσω του 67 νεκρούς. Για αυτό το λόγο, η πόλη οχυρώνεται. Υπάρχει μερική εκκένωση της πόλης,
τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά,  όπως και τα πάρκα , οι παιδικές χαρές και οι πλαζ. Κλειστό θα μείνει και το χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του τυφώνα. Διακόπηκε επίσης η λειτουργία των μέσων μεταφοράς, μαζί και του μετρό, εν αναμονή του τυφώνα
            Τί είναι όμως ο τυφώνας? Είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο ασύλληπτης δύναμης αν σκεφτεί κανείς ότι οι άνεμοι που τον συνοδεύουν μπορούν να ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα την ώρα. Οι τυφώνες ταξινομούνται σε 5 κατηγορίες ανάλογα με τις ταχύτητες των ανέμων που τους συνοδεύουν.
            Συνήθως οι τυφώνες δημιουργούνται καλοκαίρι με φθινόπωρο για τις τροπικές περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού με κορύφωση τα μέσα  Αυγούστου έως τέλη Οκτωβρίου. Του τυφώνα προηγούνται πάντα ατμοσφαιρικές διαταραχές πάνω από θερμά νερά, που οφείλονται σε τροπικά κύματα που έρχονται από τις ακτές της Αφρικής και στην σύγκρουση ανέμων που πνέουν από αντίθετες κατευθύνσεις και προσδίδουν περιστροφική και ανοδική κίνηση στον αέρα. Αλλά και ψυχρά μέτωπα υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να προκαλέσουν τυφώνα

                                    Εργασία          Βάϊος Τ. Στ’1 Γιώργος Μ.Στ'1





                          

Δεν υπάρχουν σχόλια: