Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Βία στα γήπεδα

Οι μαθητές του Στ'1 καταγράφουν τις σκέψεις τους
 για τη "Βία στα γήπεδα"με αφορμή το πρόγραμμα που πραγματοποιούν με τίτλο " Ευ Αγωνίζεσθαι"

Η βία στα γήπεδα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού
 Ο μικρός Γιάννης έστειλε επιστολή-χείμαρρο για τα όσα έζησε στο πρόσφατο, επεισοδιακό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ.
Συγκλόνισε με τα δάκρυά του όλη την Ελλάδα στα πρόσφατα επεισόδια του ΟΑΚΑ. Η φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μέσα έκανε το γύρο του κόσμου βάζοντας σε σκέψεις αθλητές, παράγοντες και πολιτεία. Ο 14χρονος Γιάννης Μ. από το Μεσσολόγγι, με επιστολή του στην εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» περιέγραψε τα όσα έζησε εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ καθώς και το πώς ονειρεύεται το ελληνικό ποδόσφαιρο:
"  Έχω φανταστεί και τον εαυτό μου ως ποδοσφαιριστή πάρα πολλές φορές. Συγκεκριμένα στη θέση του τερματοφύλακα. Είναι το πιο μεγάλο μου όνειρο και θα βάλω τα δυνατά μου για να το καταφέρω! Εύχομαι όμως πάνω από όλα το ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι πιο ασφαλές από ό,τι είδαμε γιατί μπορεί να γίνει κάτι και να ξεπεράσουμε τα όρια του κανονικού, να το καταστρέψουμε. Επίσης θα ήθελα να μην γίνονται όλα αυτά τα άσχημα για τα οποία φημίζεται το ποδόσφαιρο, δηλαδή στημένα παιχνίδια επεισόδια και να δημιουργηθούν πιο ωραία γήπεδα".

Δεν είναι σπάνιο μετά π.χ από ένα σκληρό φάουλ ή μια απόφαση του διαιτητή να ακολουθήσουν μια σειρά αντιδράσεων. Οι παίχτες να δέρνονται με τους αντιπάλους.
Οι παίχτες να δέρνουν το διαιτητή. Οι διαιτητές να δέρνονται μεταξύ τους. Ο πάγκος της μιας ομάδας βρίζοντας να επιτίθεται στον αντίπαλο πάγκο. Στην εξέδρα οι μισοί θεατές να ξυλοκοπούνται με τους άλλους μισούς. Το ξύλο μεταφέρεται έξω από το γήπεδο στους γύρω δρόμους με τον καθιερωμένο πλέον πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς. Και τελειώνει στα καφενεία μεταξύ αυτών που έβλεπαν το παιχνίδι από την τηλεόραση.

Για ποιό λόγο όμως λειτουργούμε βίαια και γιατί εκδηλώνεται αυτή η συμπεριφορά μας συνήθως στα γήπεδα;

Γιατί για παράδειγμα όταν μας έρχεται το εκκαθαριστικό της εφορίας δεν πάμε να πιάσουμε τον έφορο και να τον σπάσουμε στο ξύλο άλλα πάμε με σχεδόν υποτακτικό τρόπο και όταν είμαστε στο γήπεδο και διαφωνούμε με την απόφαση του διαιτητή δεν διστάζουμε να αρπάξουμε ένα καδρόνι και να τον κυνηγήσουμε. Και μπορεί να είναι και ο ίδιος ο έφορος!!!


                                                                  Οι μαθητές
                     
                         Άκης & Αρίστος Στ'1

Δεν υπάρχουν σχόλια: