Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Έθιμα Καθαράς Δευτέρας


Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι από το χριστιανικό λαό και σημαίνει πνευματική και σωματική 'κάθαρση'. Επίσης, μια άλλη εκδοχή είναι ότι ονομάστηκε έτσι επειδή οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σκεύη τους όλη μέρα από το φαγοπότι της αποκριάς. μια χαρακτηριστική λέξη που χεησιμοποιούμε είναι τα 'Κούλουμα' που είναι η καθαροδευτεριάτικη έξοδος και το πέταγμα του χαρταετού
Όλη η Ελλάδα γιορτάζει την Καθαρή Δευτέρα με τα δικά της ξεχωριστά έθιμα. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Στην Αλεξανδρούπολη, ένας κάτοικος μεταμφιέζεται σε Μπέη και περιδιαβαίνει την πόλη μοιράζοντας ευχές για το καλό.

Το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος συναντάμε στο Γαλαξίδι, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλωτούς χορούς αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι!

Στον Πόρο συναντάμε το «ξάρτυσμα», το καθάρισμα δηλαδή των μαγειρικών σκευών από τα λίπη και τα υπολείμματα από το φαγοπότι της αποκριάς.


Το έθιμο των Μουτζούριδων στον Πολύσιτο της Βιστωνίδας, όπου δύο μεταμφιεσμένοι μουτζουρώνουν τους επισκέπτες με καπνιά από το καζάνι όπου έβραζε την προηγούμενη μέρα η φασολάδα από τις γυναίκες του χωριού.




Το έθιμο του Αχυρένιου Γληγοράκη στη Βόνιτσα, όπου ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνάει σε όλο το χωριό για να καταλήξει σε μια φλεγόμενη βάρκα ανοιχτά της θάλασσας.




Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα –και σε διάφορες παραλλαγές– το χορευτικό δρώμενο, το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους.
                                                                     


ΙΩΑΝΝΑ Ρ. [ΣΤ2 ]


Δεν υπάρχουν σχόλια: