Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Βία στα γήπεδα


                                                        Βία στα γήπεδα

 Η βία στον αθλητισμό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που κοστίζουν ζωές γι αυτό οι μορφές εξουσίας  λαμβάνουν όλο και περισσότερο σκληρά μέτρα.Η βία αυτή έχει πάρει γιγάντιες διαστάσεις σε όλες τις χώρες.Ακόμα από τα παλιότερα χρόνια υπήρχαν τέτοιες διαστάσεις που χρειάζονταν ακόμη και βασιλικά διατάγματα για να λυθούν.

Το φαινόμενο της βίας  αυτής  είναι πολύ περίπλοκο,και γι αυτό οι κοινωνιολόγοι κάνουν τη διάκριση μετάξυ  βίας που προέρχεται από τους αθλητές και βίας απο φιλάθλους.Άρα συμπεραίνουν ότι η βία αθλητών και φιλάθλων  είναι αλληλένδετη.

Η βία μπορεί να σχετίζεται και με το ότι μια χώρα  είχε πολεμικό παρελθόν  ούτε η βία  να περάσει στον αθλητισμό της.Κάποια αθλήματα πχ. το ποδόσφαιρο και άλλα δημοφιλή σπόρ έχουν απο μέσα τους βία.Μερικοί παράγοντες  βίας είναι το σπορ η νίκη  για την επικράτηση  κάνοντας τις ομάδες να μαλώνουν αλλά και οι αθλητικοί ρεπόρτερς  που ανυψώνουν τον νικητή  και κατεβάζουν τον ηττημένο δημιουργούν βία μεταξύ αθλητών.

Την βία προκαλούν και οι προπονητές θέλοντας να κάνουν τους αθλητές εκτός απο καλούς στις (τεχνικές τρίπλες  κ.α)τους μαθαίνουν  να είναι σκληροί,επιθετικοί,απειλητικοί,άγριοι, βιαίοι,θεωρουμένοι σαν πρόδρομοι  του ποδοσφαίρου.Οι προσπάθειες επιβολής κανόνων που περιορίζουν τη βία οι παίκτες δεν θα έχουν ελπίδα αν δεν έχουν θέληση.

Σε μερικά αθλήματα η επιλογή των παικτών γίνεται με κριτήριο την σωματική τους  διάπλαση έτσι ώστε  να μπορούν να ανταποκρίνονται  στις απαιτήσεις  του παιχνιδιού  που προβλέπει άγριες σωματικές συγκρούσεις  με τους αντιπάλους  ειδικά στο ποδόσφαιρο το ίδιο το κλώτσημα της μπάλας  είναι πράξη επιθετική, γι αυτό και οι κλωτσιές  δεν προορίζονται μόνο για την μπάλα αλλά και για τα πόδια των αντιπάλων.Επίσης εκτός από την επιθετική προδιάθεση των ίδιων των παικτών  η βία στον αθλητισμό οφείλεται και στη δομή  των ίδιων των σπορ (πχ. χάντ μπολ) ελαστική ερμηνεία κανόνων απο τους διαιτητές,ένας άλλος παράγοντας στην εκδήλωση χαμένος είναι ο διαθέσιμος  απο τους παίκτες χώρος.Στο ποδόσφαιρο  οι παίκτες έχουν 30 φορές περισσότερο χώρο σε σχέση με το βόλε'ι' να εκδηλώσουν βία

Δημήτρης  Γιάντσιος
Στ 1 τάξη


                               Βία στα γήπεδα
Δεν είναι σπάνιο μετά π.χ.από ένα σκληρό φάουλή μια απόφαση του διαιτητή να ακολουθήσουν μια σειρά αντιδράσεων.Οι παίκτες να δέρνονται με τους αντιπάλους.Οι διαιτητές να δέρνονται μεταξύ τους.Ο πάγκος της μιας ομάδας να βρίζει να επιτίθεται στον αντίπαλο πάγκο.Στην εξέδρα οι μισοί θεατές να ξυλοκοπούνται με του άλλους μισούς.Το ξύλο μεταφέρεται έξω από το γήπεδο στους γύρω δρόμους με τον καθιερωμένο πλέον πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.Και τελειώνει στα καφενεία μεταξύ αυτών που έβλεπαν το παιχνίδι από την τηλεόραση.

Δήμητρα Λ.


                               Ντόπιγκ
Ντόπιγκ αυτό  που χρησημοποιεί ο αθλητής.Είναι χρήση οργανισμού με σκοπό την τεχνητή και παρανομή βελτίωση των επιδόσεων.Συνήθως γίνεται πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες.Γιατί ο καθένας θέλει να πάρει το χρυσό μετάλλιο.
Αλλά σε αγώνες γιατροί γιατί ελέγχουν πολύ να μη γίνει παραβίαση νόμου.Κάνουν εξετάσεις αίματος,σε κάθε αθλητή.Αν βρούν κάτι το χάνει το μετάλλιο και δε συμμετέχει σε αγώνες.

Ευδοκία Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: