Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ιπποκράτης


               


Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε το 460 π.Χ στην Κω και πέθανε το 377 π.Χ στη Λάρισα της Θεσσαλίας. Ήταν ο σπουδαιότερος ιατρός της ελληνικής αρχαιότητας. Κατά το ιστορικό Φερεκύδη υπήρξε 17οςαπόγονος του Ασκληπιού. Σπούδασε την ιατρική στο περίφημο Ασκληπιείο της Κως και στη σχολή της Κνίδου. Δάσκαλοί του υπήρξαν ο πατέρας του Ηρακλείδης, ο Ηρόδικος,ο Γοργίας ο σοφιστής και ο Δημόκριτος, ο μεγάλος φιλόσοφος. Από πολλούς δάσκαλός του θεωρείται ο παππούς του,Ιπποκράτης.
  Είχε δύο γιους, το Θεσσαλό και το Δράκοντα , οι οποίοι συνέχισαν το ιατρικό του έργο. Είναι ο πρώτος από τους  Έλληνες  γιατρούς που μελέτησε συστηματικά  τον ανθρώπινο οργανισμό και τις διάφορες ιδιότητές του, τις διάφορες αρρώστιες, που τον μαστίζουν και τη θεραπεία τους.Έβαλε τα θεμέλια της ιατρικής.Από τους διάφορους κλάδους της ιατρικής. Προχώρησε περισσότερο στηνπαθολογία, στη γυναικολογία, στη χειρουργική, στη διαγνωστική και στη μαιευτική. Αν και συκοφαντήθηκε από εμπειρικούς αντιπάλους  του, είδε το έργο τουαναγνωρίζεται, όταν ακόμα ζούσε. Μετά από το τέλος των σπουδών του έκανε 12 χρόνια περιοδείες σε διάφορες ελληνικές χώρες και στη Σκυθία , μελετώντας και θεραπεύοντας. Λέγεται ότι γιάτρεψε το βασιλιά της Μακεδονίας Πέρδικα το Β’ και ότι επισκέφτηκε στα Άβδηρα το μεγάλο σοφό Δημόκριτο, που θεωρούνταν από τους συμπατριώτες του ως μανιακός. Όταν επέστρεψε στην Κω, ανέλαβε τη διεύθυνση του περίφημου Ασκληπιείου, που το ανέδειξε σε σπουδαία ιατρική σχολή. Μα το όνομά του σώζονται σήμερα 72 συγγράμματα γραμμένα στην ιωνική διάλεκτο. Περισσότερα όμως θεωρούνται νόθα. Δίκαια πήρε τον τίτλο του πατέρα της ιατρικής. Αναγνωρίστηκε ακόμα και από τους

συγχρόνους του, από αντικειμενικό και αυστηρό στους επαίνους του Αριστοτέλη, ο οποίος τον ονόμασε «θείο».
Πήρε και τον τίτλο του «μεγάλου» από το Γαληνό. Ο Πλάτωνας τον αναφέρει με θαυμασμό και τον συγκρίνει με τον Φειδία και τον Πολύκλειτο. Ως δάσκαλος ήταν μοναδικός, ως άνθρωπος σεμνός και αφιλοχρήματος και ως θεραπευτής είχε σπάνιες ικανότητες. Γι’ αυτό το όνομά του κατατάχτηκε ανάμεσα στα ονόματα των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της αρχαίας εποχής.

 Από Μαρία Ο.Στ'2

Δεν υπάρχουν σχόλια: