Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Κύπρος



Κύπρος
Επίσημη Ονομασία:Κυπριακή Δημοκρατία,
Πρωτεύουσα:Λευκωσία,Πληθυσμός:838.897,Νόμισμα:Ευρώ
Επίσημη Γλώσσα:Ελληνικά.Βρίσκεται ανατολικά της Ελλάδας, νότια της Τουρκίας και δυτικά της Συρίας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία.Θεωρείται μέρος μόνο της Δύσης και της Ευρώπης.

Θρησκεία
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της Κύπρου είναι Χριστιανοί Oρθόδοξοι και ανήκουν στην Oρθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της. Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι είναι μουσουλμάνοι. Στην Κύπρο υπάρχουν επίσης και άλλες μικρότερες κοινότητες όπως η Ευραϊκή και η Καθολική.

Πολιτισμός
Η Πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου περιλαμβάνει νεολιθικούς οικισμούς, αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία, πολλές βυζαντινές και λατινικές εκκλησίες και μοναστήρια, φράγκικα και ενετικά φρούρια και κάστρα του αιώνα 12 -16 καθώς και πολλά τζαμιά, ενώ η κυπριακή αρχιτεκτονική των σπιτιών σε διάφορες πόλεις και χωριά είναι μοναδική.Γενικά η πολιτιστική ζωή της Κύπρου φέρεται αρκετά ανεπτυγμένη και εκφράζεται μέσω των εικαστικών τεχνών, όπως η λογοτεχνία, η μουσική, ο λαϊκός πολιτισμός, η ποίηση, ο χορός, τα κονσέρτα, η όπερα, η ζωγραφική και η γλυπτική που αποτελούν μερικές από τις εκφάνσεις της.Παράλληλα μεταξύ των διαφόρων θεσμών που έχουν καθιερωθεί όπως διαλέξεων, συμποσίων και σεμιναρίων κυρίαρχη θέση κατέχει το φεστιβάλ «Τα Κύπρια» κάποια κινηματογραφικά καθώς κοινά πολιτιστικά προγράμματα με την Ελλάδα και άλλες χώρες. Στην Κύπρο επίσης λειτουργούν αρκετά μουσεία, βιβλιοθήκες και πινακοθήκες. Ειδικότερα η κρατική πινακοθήκη φιλοξενεί σε μόνιμη βάση όλη την κρατική συλλογή της σύγχρονης κυπριακής τέχνης, ενώ πολύ τακτικά φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου επιχορηγεί τη συμμετοχή Κυπρίων καλλιτεχνών σε διεθνείς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.Έχει αναδείξει σπουδαίους καλλιτέχνες και συγγραφείς στην ιστορία της όπως ο Κώστας Μόντης, ο Μάνος Λοϊζος, η Άννα Βίσση, ο Δημήτρης Θ. Γκότσης κι ο Μάριος Τόκας πολλοί από αυτούς έχουν κάνει καριέρα και στην Ελλάδα.

Εκπαίδευση
Η Κύπρος έχει ένα πολύ καλό σύστημα εκπαίδευσης, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στην Κύπρο η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι το 15ο έτος ηλικίας. Η στοιχειώδης και μέση εκπαίδευση παρέχονται δωρεάν. Όσον αφορά τη δημόσια εκπαίδευση, η στοιχειώδης εκπαίδευση αποπερατώνεται κυρίως στο Δημοτικό, η μέση στο Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ υπάρχουν και σχολές που ανήκουν στην ανώτερη όπως το ΑΞΙΚ, το Δασικό Κολέγιο και το ΑΤΙ τερμάτισε την λειτουργία του το 2011 και ανώτατη εκπαίδευση όπως το Πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Υπάρχει επίσης και μια πληθώρα ιδιωτικών σχολών που καλύπτουν όλη τη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ λειτουργούν και αναγνωρισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια.Γενικά η Κύπρος κατατάσσεται πολύ υψηλά σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Κλίμα
Η Κύπρος, έχει ένα έντονα Μεσογειακό κλίμα με ζεστό ξηρό καλοκαίρι, που αρχίζει στα μέσα Μαΐου και που διαρκεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και με βροχερό, αλλά αρκετά ήπιο χειμώνα από το Νοέμβριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι μικρά ενδιάμεσα διαστήματα, που χαρακτηρίζονται από καλό καιρό. Με καθαρό ουρανό και ηλιοφάνεια σχεδόν όλο το χρόνο, η διάρκεια της ημέρας κυμαίνεται από 9.8 ώρες το Δεκέμβριο μέχρι 14.5 ώρες τον Ιούνιο.


Παρουσίαση για το όμορφο αυτό νησί
 από το μαθητή Γιώργο Μ.Στ'1



Δεν υπάρχουν σχόλια: