Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αισχύλος

Στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος ανατρέξαμε και βρήκαμε πληροφορίες για τους αρχαίους συγγραφείς που θα αχοληθούμε πρώτος και καλύτερος ο

Αισχύλος
  Ο Αισχύλος γεννήθηκε το 525 π.Χ και πέθανε το 456 ή 455 π. Χ. και ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους δημιουργούς της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Ήταν γιος του Ευφορίωνα και γεννήθηκε στην Ελευσίνα. Η αριστοκρατική του καταγωγή, η μεγαλοφυΐα του, η θρησκευτική ατμόσφαιρα της Ελευσίνας και τα ηρωικά χρόνια των ελληνικών αγώνων κατά των Περσών μέστωσαν τη μεγάλη ψυχή του από υψηλά φρονήματα. Υπήρχε θρύλος, κατά τον οποίο ο θεός Διόνυσος παρουσιάστηκε στο νεαρό Αισχύλο και τον παρακίνησε να ασχοληθεί με την τραγωδία.
Ο Αισχύλος αγωνίστηκε ηρωικά εναντίον των Περσών στο Μαραθώνα (490 π. Χ.), στη Σαλαμίνα (480 π. Χ.) και στις Πλαταιές (479 π. Χ.) μαζί με τους αδελφούς του, Κυναίγειρο και Αμεινία. Άρχισε να γράφει τραγωδίες το 500 π. Χ., αλλά είχε την πρώτη του νίκη το 484 π. Χ. Από τότε πρώτευε συνήθως στους αγώνες. Για πρώτη φορά νικήθηκε από το νεότερο του Σοφοκλή το 468 π. Χ.
Έγραψε περίπου 90τραγωδίες, από τις οποίες σώθηκαν μόνο επτά. Έπαιρνε τα θέματά του από τους μυθικούς κύκλους των επικών ποιητών και προπάντων από τον Όμηρο. Στεφανώθηκε σε 13δραματικούς αγώνες με 52έργα του. Κατά το 480-470 π. Χ., ο τύραννος των Συρακουσών Ιέρων Α’ τον κάλεσε στην αυλή του μαζί με τον Πίνδαρο και το Σιμωνίδη. Εκεί, έγραψε και το γράμμα «Αιτναίοι», για να τιμήσει τη νέα πολιτεία που ιδρύθηκε από τον Ιέρωνα. Ξαναγύρισε στην Αθήνα, όπου παρέστησε την τετραλογία του με τους «Επτά επί Θήβας» και νίκησε (το 467 π. Χ.). Στα 458 π. Χ. νίκησε πάλι με την περίφημη τριλογία του «Ορέστια». Έπειτα έφυγε πάλι για τη Σικελία, όπου και πέθανε ξαφνικά στη Γέλα. Μυθολογείται ότι ένας αετός κρατώντας στα νύχια του μία χελώνα, την έριξε από ψηλά πάνω στο φαλακρό του κεφάλι και τον σκότωσε. Ο ίδιος είχε γράψει και το επιτάφιό του επίγραμμα. Προτομή του Αισχύλου σώζεται στο μουσείο του Καπιτωλίου της Ρώμης.
Οι υποθέσεις των επτά τραγωδιών του Αισχύλου που σώζονται είναι:
1.   Ικέτιδες
2.   Επτά επί Θήβας
3.  Πέρσαι
4.   Προμηθεύς δεσμώτης
5.   Αγαμέμνων
6.   Χοηφόρο
7.  Ευμενίδες 


Μαρία Ουζ.Στ'2







Δεν υπάρχουν σχόλια: