Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012


ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Έλληνας μονομάχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το όνομα του ήταν Κώστας, ενώ το επώνυμο του παραμένει άγνωστο. Γεννήθηκε στην Αιτωλία στο χωριό Μέγα Δένδρου Απόκουρου κοντά στο Θέρμο. Πιστεύεται από χριστιανούς ότι διέθετε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες.
Μαθήτευσε στη διδασκαλία της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας. Το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους όπου έκανε σπουδές ανώτερου επιπέδου στη θεολογία και τη φιλοσοφία. Εκεί υπήρξε μοναχός για δύο χρόνια στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Το 1759 εγκατέλειψε το μοναστήρι και με εντολή του Πατριάρχη Σεραφείμ ξεκίνησε τις περιοδείες του στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο τότε εξισλαμισμό των Χριστιανών. Παρακινούσε με θέρμη τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία που θα διδάσκουν την Ορθοδοξία. Εκτός από τη σημασία της ελληνικής γλώσσας αναφέρεται συχνά και στο ποθημένο του που ήταν η απελευθέρωση του Γένους. Μέσα σε 16χρόνια ίδρυσε πάνω από εκατό σχολεία- περίπου 100δημοτικά και 10γυμνάσια. Στις Διδαχές του παρότρυνε τους γονείς να σπουδάσουν τα παιδιά του ελληνικά, τα οποία είναι η «γλώσσα της Εκκλησίας».
Μετά την ελληνική επανάσταση του 1770 στην Πελοπόννησο οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων. Με την κατηγορία αυτή συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου 1779 στο χωριό Κολικόνταση κοντά στην πόλη του Βερατίου στην Αλβανία. Κατά άλλους ερευνητές στην καταδίκη του Κοσμά συνέβαλλαν κάποιοι Εβραίοι της Ηπείρου διότι με το κήρυγμα του κατόρθωσε να μεταφερθεί η διενέργεια του παζαριού από την Κυριακή στο Σάββατο, γεγονός που έφερε οικονομικές ζημιές στους Εβραίους.
Ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός ανακηρύχτηκε επίσημα άγιος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου 1961 και μνήμη του τιμάται κάθε 24 Αυγούστου.    


Μαρία, Ουζ. Στ' 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: