Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Αυτόχθονες λαοί ......



Μογγολία

Ο πληθυσμός της Μογγολίας συντίθεται κατά 92.6% από Μογγόλους, περ. 2,7 εκατομμύρια. Ανάμεσά τους οι Καλκά, οι Ουριανκάι και οι Μπουριάτ θεωρούνται ανατολικοί Μογγόλοι. Οι Οϊράτ, που ζούν στην περιοχή των Αλταΐων ορέων, ανήκουν στους δυτικούς Μογγόλους.


Σήμερα λαοί μογγολικής καταγωγής ζουν στη Μογγολία, Κίνα (Εσωτερική Μογγολία), Ρωσία και άλλες λίγες χώρες της κεντρικής Ασίας.
Οι διαφορές ανάμεσα σε φυλές (εθνικότητες) αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε κάθε χώρα. Οι Τουμέντ, Τσαχάρ, Ορντό, Bargut (ή Μπάργκα), Μουριάτ, Ντερμπέντ (και Ντερβέντ), Τορκούντ, Νταριγάνγκα, Υζεμτσίν (ή Υζυμτσίν), Μπαγίντ, Κοτόν, Μιανγκάντ (Μινγκάντ), Ζακτσίν, Νταρχάντ και Οϊράτ θεωρούνται φυλές των Μογγόλων.
Άλλες γεωγραφικά διασκορπισμένες ομάδες μογγολικών λαών είναι οι Μογκχόλ, οι Χαζάρα και οι Αϊμάκ στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν.


 Πηγή:Wikipaideia


                          Άκης-Αρίστος Στ'1

                Ινδιάνοι 




Το όνομα Cherokee πιθανότατα προέρχεται από την λέξη chiluk-ki, της διαλέκτου Choctaw, που σημαίνει άνθρωποι των σπηλαίων. Οι Cherokee ανήκουν στις λεγόμενες Πέντε Πολιτισμένες Φυλές, ένας όρος που πρωτοεμφανίστηκε το 1876 σε αναφορές του Ινδιάνικου Γραφείου.
 Οι Τσερόκι (Cherokee) είναι φυλή ιθαγενών της Αμερικής, που είναι εγκατεστημένοι στις νοτιοανατολικές  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που από τον 19ο αιώνα και μετά πήραν πολλά στοιχεία από τον πολιτισμό των Αμερικάνων και τα ενσωμάτωσαν στον πολιτισμό τους.
   Οι Ινδιάνοι Τσερόκι  ζούσαν  στην ορεινή περιοχή της δυτικής Carolina, της βόρειας Γεωργίας και του ανατολικού Tennesse. Κάθε οικογένεια είχε δύο σπίτια. Αυτά τα σπίτια  βρίσκονταν σε δύο διαφορετικά χωριά, το ένα για το καλοκαίρι και το άλλο για τον χειμώνα. Η περιουσία τους ήταν η πλούσια και εύφορη Γη. Έχτισαν μόνιμα, καλά οργανωμένα χωριά στη μέση της εκτεταμένης cornfields και κήπους σε όλες τις εύφορες κοιλάδες ποταμών της χώρας Cherokee.
Σε αυτά τα χωριά, τα σπίτια κυμαίνονταν γύρω από μια κεντρική πλατεία που χρησιμοποιείται για χορούς, παιχνίδια και τελετές. Τις περισσότερες φορές το αρχοντικό βρισκόταν σε ένα ανάχωμα από την προηγούμενη καλλιέργεια Mississippian αν και οι Cherokee δεν είχαν χτίσει αναχώματα κατά την διάρκεια της ιστορικής περιόδου.
  Τα επαγγέλματα των Ινδιάνων Cherokee ήταν γεωργοί, κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες.
Είχαν πολλές καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, φασόλια και
κολοκύθι, μαζί με τα πεπόνια,, ηλίανθο, καπνό, και άλλες καλλιέργειες. Το καλαμπόκι ήταν το πιο σημαντικό τρόφιμο για τον λαό τους.
Είχαν διάφορα χόμπι όπως το κυνήγι και το ψάρεμα καθώς ήταν πολύ καλοί σκοπευτές. Οι άνδρες δεν κυνηγούσαν για τον αθλητισμό αλλά μόνο για να θρέψουν τις οικογένειες τους. Κυνηγούσαν χελώνες για τα τρόφιμα αλλά και για να
χρησιμοποιήσουν το κέλυφος της για κουδουνίστρα διότι ήταν και στοργικοί  περιφράξεις και πόλο γύρω από τα χωριά. Κυνηγούσαν και αλιεύονται. Έκαναν παγίδες, δίχτυα, και άλλα εργαλεία. Καθόρισαν μοκασίνια..
    Οι γυναίκες ήταν πολεμιστές και παρά το γεγονός ότι οι άνδρες έχτισαν τα σπίτια, άνηκαν στις γυναίκες. Οι γυναίκες είχαν εξουσία στις οικογένειές τους, συμμετείχαν στην κυβέρνηση, και αγωνίστηκαν ως πολεμιστές οι γυναίκες επίσης ήταν πολύ περήφανες για τα καλάθια που έφτιαχναν επειδή τους χρησίμευαν    στη  συλλογή καρπών το φθινόπωρο, και τα εμπορεύματα των καταστημάτων.Οι γυναίκες ήταν επίσης αγρότες καθώς καλλιεργούσαν πολλά και διάφορα λαχανικά, φρούτα και άλλα πολλά προιόντα.Βέβαια ήταν και αυτές με την σειρά τους πολύ στοργικές μαμάδες.





                          Γεωργία Π Στ'1

Πυγμαίοι


 Αν και ορισμένοι ανθρωπολόγοι κατέτασσαν παλαιότερα όλους αυτούς τους λαούς σε ένα κορμό της μαύρης φυλής, με τα σύγχρονα δεδομένα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που είναι κοινά σε όλους τους Πυγμαίους είναι το χρώμα του δέρματος και το χαμηλό τους ύψος (κάτω από 1,60μ.)
  ιστορία                                                                                                           
 Είναι από τους αρχαιότερους κατοίκους της Αφρικής· η κυριαρχία τους εκτεινόταν κάποτε σε όλη τη ισημερινή και κεντρική Αφρική και ίσως συνδέονται με τους λαούς χαμηλού αναστήματος της νότιας Ασίας, οι οποίοι αναφέρονταν παλαιότερα από τους ανθρωπολόγους ως νεγρίτες ή πυγμοειδείς, ακριβώς λόγω του αναστήματός τους. Αναφέρεται ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τους γνώριζαν τουλάχιστον από το 3.000 π.Χ. και τους αποκαλούσαν με το όνομα Άκα.Οι άνθρωποι αυτοί ζουν από το κυνήγι ζώων όπως αντιλόπες, χοίρους και πιθήκους, από την αλιεία, αλλά και συγκεντρώνοντας μέλι, άγριες γλυκοπατάτες, μούρα και άλλα φυτά. Για αυτούς, το δάσος είναι μια ευγενική προσωποποίηση θεού, ο οποίος προβλέπει τις ανάγκες τους. Οι κοινότητες των πυγμαίων έχουν πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ τους ανταλλάσσοντας τις καλλιέργειές τους με άλλα αγαθά και μέσω αυτής της διαδικασίας κοινωνικοποιούνται και διατηρούν αρμονικές και ειρηνικές τις σχέσεις τους με τις υπόλοιπες φυλές. Οι οικογένειες των πυγμαίων ζουν σε καλύβες σε σχήμα θόλου, που κατασκευάζονται από φύλλα δέντρων. Τα στρώματα είναι επίσης κατασκευασμένα από φύλλα. Σε αυτές τις καλύβες κοιμούνται πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον γύρω από μια φωτιά, που τους προστατεύει από το κρύο και την υγρή ατμόσφαιρα. Ο πολιτισμός των πυγμαίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το τραγούδι, τη μουσική και το χορό και συμμετέχει όλη η κοινότητα. Εκτός από τις φωνές τους, χρησιμοποιούν για μουσικά όργανα τύμπανα, φλογέρες, τα πόδια, καμπάνες, (molimo), το στόμα bows, thumb πιάνα, κλπ. Τα ρούχα (mulumba) είναι ζωγραφισμένα με όμορφα αφηρημένα μοτίβα. Αντιστέκονται ακόμη στον δυτικό τρόπο ένδυσης διατηρώντας την παράδοσή τους ακμαία και ζωντανή.
Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου το 2003 στο Κονγκό, οι Πυγμαίοι αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά προβλήματα γιατί οι αντίπαλες φυλές (ομάδες) θεωρούσαν τους Πυγμαίους εμπόδιο και γι´αυτό το λόγο αρκετοί σφαγιάστηκαν.Παρουσιάστηκαν και κρούσματα κανεηβαλισμου με αποτέλεσμα ένα μέλος της φυλής Mbuti να ζητήσει από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγνωριστεί ο κανιβαλισμός ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.Σήμερα ο πληθυσμός των πυγμαίων έχει περιοριστεί κατά πολύ κυρίως λόγω των εμφυλίων πολέμων αλλά και της αποψίλωσης.

                          Αλέξανδρος Στ'1                                                                                                                                                                                          




Δεν υπάρχουν σχόλια: