Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Σύγχρονη εποχή

                         Γράμματα στη Σύγχρονη εποχή

Οι ιστορικές εξελίξεις και οι πολιτικές αναταραχές μετά την απελευθέρωση του 1912, σε συνδυασμό με την έλλειψη οποιασδήποτε ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης, κρατούν καθηλωμένη την πνευματική ζωή της Μακεδονίας μέχρι το Μεσοπόλεμο. Ωστόσο, στις πολυάριθμες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης ανθίζει εντυπωσιακά το χρονογράφημα.
Η πρώτη αξιόλογη έκδοση παρουσιάζεται το 1920, όταν ο Μοναστηριώτης Γ. Μόδης, εμπνευσμένος από τη δράση των Μακεδονομάχων στην ύπαιθρο στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908), αρχίζει να εκδίδει τις "Μακεδονικές ιστορίες" του.
Η ίδρυση του Πανεπιστημίου το 1925 από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το 1939 θα τονώσουν αποφασιστικά την πνευματική κίνηση της περιοχής, ενώ από τη δεκαετία του '30 και μετά, η Θεσσαλονίκη, κυριαρχώντας στον πνευματικό ορίζοντα της Βόρειας Ελλάδας, θα αναδείξει τη δική της ιδιότυπη όσο και πολύπλευρη λογοτεχνία.

                     Ζωγραφική στη Σύγχρονη εποχή

Μέχρι το Μεσοπόλεμο, εκτός από την αγιογραφία και τη λαϊκή ζωγραφική, η εικαστική κίνηση επικεντρώνεται γύρω από σποραδικές εκθέσεις ζωγραφικής, με βασικό ορόσημο αυτή του Παπαλουκά το 1924. Αμέσως μετά, η δουλειά της πρώτης γενιάς εντόπιων ζωγράφων σφραγίζεται από τη βυζαντινή παράδοση και την τοπιογραφία της Θεσσαλονίκης.
Η γενιά του '60, αναζωογονημένη από το δημιουργικό κλίμα που δημιουργείται στην πόλη με πυρήνες τη Φιλοσοφική, το Πολυτεχνείο και την "Τέχνη", διακρίνεται από ποικιλία τεχνοτροπιών, ενώ εξαιρετικά αξιόλογη, συχνά πρωτοποριακή, στάθηκε η καλλιέργεια της αφαίρεσης.

                             Διατροφή στη Σύγχρονη Εποχή
Η 2η Δημοτική Κοινότητα στο πλαίσιο των κοινωνικών δραστηριοτήτων της, διοργανώνει ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής.

                     Τέχνη στη Σύγχρονη εποχή

Με βασικές ελλείψεις στην υποδομή (η Σχολή Καλών Τεχνών ιδρύεται μόλις το 1989), η ζωγραφική ξεκινά στην δεκαετία του '30 για να σημειώσει πραγματική άνθιση στα μεταπολεμικά χρόνια. Σημαντική είναι η παρουσία του κινηματογράφου (με τη λειτουργία του ετήσιου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), ενώ το 1961 η ίδρυση του πρώτου μόνιμου θεάτρου της περιοχής σφραγίζει τη θεατρική της κίνηση. Αποφασιστική για την πολιτιστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρου του βορειοελλαδικού χώρου, στάθηκε η πολύπλευρη και έντονη δραστηριότητα της μακεδονικής καλλιτεχνικής εταιρείας της Τέχνης.


                                     Λογοτεχνία στη Σύγχρονη εποχή

Η πρώτη σημαντική λογοτεχνική γενιά εμφανίζεται μέσα από το περιοδικό "Μακεδονικές Ημέρες" (1932-39) και απαρτίζεται από πεζογράφους και ποιητές που ενηλικιώνονται, ενώ η πολυεθνική Θεσσαλονίκη χάνεται και η ελληνική γεννιέται. Αν η απελευθέρωση του '12 αποτελεί το βασικό ορόσημο για αυτή την πρώτη γενιά, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος που ακολουθεί, θα σφραγίσει τη δεύτερη. Στην πνευματική κίνηση της πόλης αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν ταλογοτεχνικά περιοδικά: εκτός από τις "Μακεδονικές Ημέρες", αξίζει να αναφερθούν ο "Κοχλίας" (1945-48), το φοιτητικό περιοδικό "Ξεκίνημα" (Φεβ.-Νοέμ. 1944) και η "Κριτική" (1959-61), η "Διαγώνιος" (1958-83), το "Τραμ" (1971-2, 1976-9, 1983) και πιο πρόσφατα το "Εντευκτήριο" (1987 - ).
         Ελένη Π. Στ'2







Δεν υπάρχουν σχόλια: