Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

''Ναρκωτικά'' και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτά.



Τα ναρκωτικά είναι σαν να λέμε '' θάνατος που προκαλούμε σε εμάς''. Ανακαλύφθηκαν τυχαία από τον Ελβετό χημικό Αλμπέρτο Χόφμαν, όταν απορρόφησε κατά λάθος μια ποσότητα, ενώ έκανε πειράματα σε ζώα το 1943.

Αυτή η ουσία λαμβάνεται στοματικά, επιδερμικά, σε ενέσιμη μορφή ή ως υπόθετα. Επίσης σε μορφή καπνού και ρινικά σε μορφή σκόνης.

Από απρόσεκτη ή υπερβολική χρήση ναρκωτικών είναι αυξανόμενος ο κίνδυνος μολύνσεων, ασθενειών και θανάτου από υπερβολική δόση. Επίσης πυώδεις μολύνσεις σε δέρμα, πνεύμονες και εγκέφαλο, ενδοκαρδίτιδα, ηππατίτιδα και AIDS.

Όσον αφορά τα σωματικά συμπτώματα μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα εξής:
Εμφάνιση ανορεξίας ή απότομη αύξηση της όρεξης, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, ανεξήγητη απώλεια ή απόκτηση σωματικού βάρους
Αϋπνία ή περισσότερες ώρες ύπνου
Τα μάτια είναι κόκκινα, υπερβολικά υγρά, απλανές βλέμμα
Ακραία υπερδραστηριότητα, υπερβολική ομιλητικότητα
Σημάδια στα χέρια, στους βραχίονες, στα πόδια ή στα πέλματα
Υπερβολική εφίδρωση χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος
Τρεμούλιασμα των χεριών, των ποδιών ή του σώματος

Τα ψυχολογικά «σημάδια» μπορεί να είναι τα εξής: 
Αλλαγή στη συμπεριφορά και προσωπικότητα του παιδιού χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος
Αλλαγές δραστηριοτήτων ή των χόμπι
Πτώση των βαθμών στο σχολείο, της απόδοσης αλλά και της απουσίας από αυτό
Αλλαγές των συνηθειών στο σπίτι, απώλεια ενδιαφέροντος για την οικογένεια και τις οικογενειακές δραστηριότητες
Δυσκολίες τόσο στη συγκέντρωση όσο και στο να θυμάται πράγματα
Απώλεια ενέργειας και αυτοεκτίμησης, ενώ υπάρχει και αδιαφορία για όλα
Ξαφνικές εξάρσεις υπερευαισθησίας και θυμού
Κακοκεφιά, ευερεθιστικότητα ή νευρικότητα
Μυστικοπάθεια ή ύποπτη συμπεριφορά
Ανεξήγητη ανάγκη χρημάτων

''Nαρκωτικά'' φίλοι των νέων;

Οι νέοι που παίρνουν τα ναρκωτικά εχούν αυξηθεί μέχρι σήμερα. Τα ναρκωτικά είναι θανατηφόρα παίρνοντας μια υπερβολική δόση ή ακόμα χρησιμοποιώντας τα πολύ συχνά. Νέοι ανήλικοι ή και πάνω από 18 επιρεάζονται τόσο εύκολα παίρνοντάς τα. Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ λόγω αυτής της ουσίας.
Τα ναρκωτικά μπορούν να σου κινδυνέψουν την ζωή με διάφορες μολύνσεις, όπως τις πυώδες μολύνσεις σε δέρμα, πνεύμονες και εγκέφαλο, ενδοκαρδίτιδα, ηπατίτιδα και AIDS.
Για να σώσεις κάποιον από τα ναρκωτικά πρέπει να προλάβεις πριν δράσουν φονικά. Για να καταλάβεις και να δράσεις θα πρέπει να παρατηρήσεις αλλαγές όπως τις ακόλουθες:

Σωματικά συμπτώματα...
Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Αλλαγή στον τρόπο βαδίσματος με υπερβολικά αργό ρυθμό. Κόκκινα μάτια, υπερβολικά υγρά, απλανές βλέμμα.Υπερβολική δραστηριότητα, ομιλητικότητα. Τρέξιμο της μύτης, ξερόβηχας. Σημάδια από τη χρήση βελόνων στα χέρια, στους βραχίονες, στα πόδια.  Εμετοί, υπερβολική εφίδρωση.Τρεμούλιασμα. Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός.

Ψυχολογικά συμπτώματα...
Προβλήματα στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. Μειωμένη ακαδημαϊκή επίδοση. Αλλαγές στις παρέες. Δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης. Υπερευαισθησία, Εξάρσεις θυμού, νευρικότητα. Απομόνωση, μυστικοπάθεια, ύποπτη συμπεριφορά. Μεγάλη ανάγκη για χρήματα, κλοπή χρημάτων.


Σοφία Α.
Στ2


Δεν υπάρχουν σχόλια: