Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Έθιμα

Με αφορμή την Ενότητα 7 του βιβλίου της γλώσσας οι μαθητές του Στ2 δημιούργησαν ένα μικρό βιβλίο για τα έθιμα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.






Γκιόστρα


Γκιόστρα είναι ένα από τα παλιότερα δρώμενα του Ζακυνθινού καρναβαλιού. Πρόκειται για έφιππους αγώνες όπου οι συμμετέχοντες διεκδικούν για έπαθλο ένα αργυρό σπαθί. Η εκδήλωση πραγματοποιείται το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς ξεκινά με παρέλαση των εφιππιών από το πλάτωμα του Αγίου Παύλου και καταλήγει στη πλατεία του Διονύσιου Σολωμού όπου οι εφιππιοί κάναν επίδειξη με τα άλογα τους.
Ο νικητής της Γκιόστρας παίρνει και έπαθλο και φεύγει με την κοπέλα του πάνω στο άλογο για χάρη της οποίας πήρε μέρος στους αγώνες. Το έθιμο έχει τις ρύζες του στην περίοδο της Βενετοκρατίας στην περίοδο των ιπποτών κουτηδών. Τότε που στη Ζάκυνθο υπήρχε το libro doro και μόνο όσοι άνηκαν σε αυτό μπορούσαν να πάρουν μέρος στη Γκιόστρα.
Όσοι συμμέτεχαν αλλά και οι επισκέπτες εάν το θέλουν  είναι ντυμένοι με χαρακτηριστικές στολές εποχής. Όσοι παρακουλουθούν χειροκροτούν ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες.
Πριν τους εφιππούς αγώνες κάνουν επίδειξη με παντιέρες νεαρά αγόρια και κορίτσια ντυμμένα με στολές εποχής. Πέρσι παρακουλούθησα και εγώ την Γκιόστρα. Είδα τους διαγωνιζόμενους με τα άλογα. Βγήκα φωτογραφίες με πολλούς ανθρώπους που ήταν ντυμμένοι σαν από άλλη εποχή.
Τέλος παρακουλουθήσαμε με την οικογένειά μου υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις  και χορούς από διάφορες χώρες.

Ελένη Π. Στ2

Δεν υπάρχουν σχόλια: