Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Λίγες σκέψεις για την ενδοσχολική βία


 ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

    Η ενδοσχολική βία και  ο εκφοβισμός είναι δύο πολύ σημαντικά φαινόμενα που αυξάνονται όλο και περισσότερο στα σχολεία.
  Σε αυτό το φαινόμενο, μαθητές πλησιάζουν άλλους συμμαθητές τους και τους κοροϊδεύουν, τους χτυπάνε τους ειρωνεύονται, τους βγάζουν παρατσούκλια και τους γελοιοποιούν. Τα παιδιά που δέχονται τις επιθέσεις είναι συνήθως ντροπαλά, προέρχονται από κάποια άλλη χώρα, είναι υπερβολικά παχουλά ή υπερβολικά αδύνατα, έχουν διαφορετικό χρώμα, δυσκολεύονται να μιλήσουν καλά την  ελληνική γλώσσα κλπ.
   Τα παιδιά που εκφοβίζουν, το κάνουν συνήθως για να τραβήξουν την προσοχή των άλλων, να γίνουν δημοφιλείς στην παρέα, ή ίσως επειδή δέχονται άσχημη συμπεριφορά στο σπίτι. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι καλοί μαθητές, ζηλεύουν τα άλλα παιδιά, είναι δυστυχισμένοι και θέλουν να μεταδώσουν τη δυστυχία τους στους άλλους.
    Κατά τη γνώμη μου, οι δάσκαλοι πρέπει να καθοδηγήσουν, να συμβουλέψουν και να εξηγήσουν στα παιδιά που εκφοβίζουν ποια είναι η σωστή συμπεριφορά και πως δεν θα τους απομονώνουν τα υπόλοιπα παιδιά.
    Πιστεύω πως τα παιδιά που δέχονται επιθέσεις θα πρέπει να ενημερώσουν γονείς και δασκάλους και να αρχίσουν να πιστεύουν στις δυνατότητές τους.    

                                                                                               

                                                                                                                        ΙΩΑΝΝΑ Ρ. (ΣΤ’2)

Δεν υπάρχουν σχόλια: