Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Τι είναι το βιοντιζελ;


Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος για τα βιοκαύσιμα και ειδικότερα για το τηγανέλαιο και τη μετατροπή του σε βιοκαύσιμο, μια μαθήτρια γράφει:


Το βιοντιζελ είναι μια φυσική και ανανεώσιμη, εναλλακτική λύση καυσίμων για μηχανές ντίζελ, που παράγεται από φυτικά έλαια, συνήθως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο ή ηλιέλαιο. Δεν περιέχει καθόλου ορυκτέλαιο, είναι μη τοξικό και βιοδιασπώμενο. Η παραγωγή βιοντιζελ, στην δική μας περίπτωση, μπορεί να γίνει από τα μαγειρικά έλαια που απορρίπτουν τα εστιατόρια. 

Το βιοντιζελ είναι οικονομικό
Ας το πούμε δυνατά και ξεκάθαρα: η παραγωγή του βιοντιζελ αποφέρει κέρδος! Εάν παράγετε βιοντιζελ στο σπίτι, μπορείτε να μειώσετε περισσότερο από 80% τις δαπάνες σας για πετρέλαιο. Το γεγονός ότι η παραγωγή βιοντιζελ είναι μια εύκολη διαδικασία ενθαρρύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να το χρησιμοποιήσουν. 
Μείωση της εξάρτησης από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και καυσίμων
Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το βιοντιζελ αντί του πετρελαίου, τόσο λιγότερο εξαρτόμαστε από έναν περιορισμένο πόρο (το ορυκτέλαιο). Αυτό σημαίνει, ότι οι εταιρείες πετρελαίου και, σε πολλές περιπτώσεις, οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο, θα ασκούν μικρότερη κυριαρχία στις υπόλοιπες χώρες στο θέμα των ενεργειακών πόρων. Αυτό θα οδηγήσει σε έναν πιο ισορροπημένο κόσμο.
Δίνεις 4 λίτρα καμένο λάδι παίρνεις 3,5 βιοντιζελ
Τα οφέλη; Μεγάλα και για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη του πολίτη: για παράδειγμα, κάποιος ιδιώτης πηγαίνει στο δήμο ένα μπουκάλι από καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη, χωρητικότητας 4 λίτρων, θα πάρει –ως ανταμοιβή- βιοντιζελ 3,5 λίτρων, δηλαδή περίπου το 85% του προϊόντος που ανακυκλώνει.
Τα περισσότερα καμένα τηγανέλαια κατέληγαν στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα και στο περιβάλλον αλλά και στις αποχετεύσεις.
 Τι σημαίνει αυτό; Το λάδι έχει την ιδιότητα να απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα και να καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού. Το νερό κάτω από το λάδι σταματάει να οξυγονώνεται και έτσι οι αερόβιες διαδικασίες σταματούν. Αυτό έχει πολύ δυσμενή επίδραση στην καλή λειτουργία ενός βιολογικού καθαρισμού άλλα ακόμα και σε έναν κοινό βόθρο.


Μαρία Ουζ. Στ`2

Δεν υπάρχουν σχόλια: