Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Φάλαινα Καγκουρώ


-->
                 Φάλαινα
Η φάλαινα είναι κητώδη θηλαστικό που ζυγίζει 800 τόνους. Ο αριθμός αυτών των ζωών έχει μειωθεί γιατί κυνηγιέται για το νόστιμο κρέας της τα οστά της το λίπος της και τις μπαλένες της. Οι φάλαινες είναι θερμόαιμα και θηλάζουν τα μωρά τους ,έχουν τρίχωμα. Στο πάνω μέρος του κεφαλιού έχουν ρουθούνια και δεν έχουν δόντια. Το σώμα τους είναι ιδιαίτερα λεπτό και προστατεύεται από ένα στρώμα λίπους. Το γάλα τους περιέχει λίπος (με περιεκτικότητα περίπου 50 της εκατό). Η καρδιά της είναι τετράχωρη. Δυστυχώς πολύς κόσμος κυνηγά τις φάλαινες με στόχο την αλίευση τους και έτσι απειλούνται με εξαφάνιση. Σήμερα οι χώρες που κυνηγούν τις φάλαινες είναι η Ιαπωνία,Νορβηγία,Ισλανδία και οι ιθαγενείς,Σιβηρία Αλάσκα και Καναδάς. 
            
                Στάθης Στ'1  





 
-->
                               To καγκουρό
Το καγκουρό είναι μαρσιποφόρο ζώο και ανήκει στην ομάδα των θηλαστικών που το συναντάμε στην Αυστραλία και στην Νέα Γουινέα. Ανήκουν στην οικογένεια των μακρόποδων, που περιλαμβάνει 63 είδη καγκουρό. Το αληθινό όνομα του καγκουρό στην γλώσσα των Ιθαγενών είναι γολαρού και το λένε έτσι μέχρι σήμερα .
Το όνομα μαρσιποφόρο προέρχεται από την αρχαία λέξη μάρσιπο, που σημαίνει σάκος και δόθηκε στα ζώα αυτά επειδή τα θηλυκά έχουν ένα είδος σάκου στην κοιλιά, όπου τα μικρά τους περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους.
Στην κοιλιακή πλευρά του μαρσίπου υπάρχουν οι θηλές, απ' όπου τα μικρά καγκουρό θηλάζουν για μερικούς μήνες. Όταν γεννηθούν, η μητέρα γλείφει το τρίχωμα της κοιλιάς της κι ανοίγει ένα δρόμο ως τον σάκο, ώστε τα μικρά να μπορούν εύκολα να τον βρουν. Το θηλυκό γεννάει ένα, και καμιά φορά δύο, μικρά.Tα καγκουρό, σε αντίθεση με πολλά ζώα, δεν φτιάχνουν συνήθως φωλιές ή λαγούμια. Ζουν χωρίς να έχουν κανένα καταφύγιο, τριγυρνούν ελεύθερα και τρέχουν εδώ κι εκεί με μεγάλα πηδήματα που φτάνουν τα 6 έως 8 μέτρα και τα βοηθούν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν ως πενήντα χιλιόμετρα την ώρα. Όλα τα καγκουρό είναι φυτοφάγα. Τα περισσότερα τρώνε φύλλα ή χορτάρι. 


 


 

                                  Αλεξάνδρα Λ.
                                        Πηγή: Βικιπαίδεια



Δεν υπάρχουν σχόλια: