Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Δημοσιογράφος



Δημοσιογράφος είναι αυτός που παίρνει συνεντεύξεις  συνήθως από διάσημες προσωπικότητες. O δημοσιoγράφος είναι πάντα στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να καλύψει ένα θέμα και στη συνέχεια να το παρουσιάσει στην εφημερίδα ή στην τηλεόραση καθώς επίσης και στη σημερινή εποχή στις ηλεκτρονικές εφημερίδες blog. O δημοσιογράφος έχει σα σκοπό να ενημερώνει τον κόσμο γι αυτό και πρέπει να είναι αμερόληπτος, δηλαδή να παρουσιάζει τα γεγονότα ακριβώς όπως έγιναν χωρίς να προσπαθεί να παραπλανεί το κοινό με τη δική του γνώμη για τα δρώμενα. 
                                                                            Ορισμός

Δημοσιογράφος ονομάζεται το πρόσωπο που ασχολείται με την συλλογή και τη μετάδοση πληροφοριών προς το κοινό σχετικά με την επικαιρότητα, τα προβλήματα που υπάρχουν, τους ανθρώπους, τα θέματα που τους απασχολούν κ.α. Οι δημοσιογράφοι συλλέγουν πληροφορίες, είτε προφορικά είτε γραπτά, και τις δημοσιεύουν στα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Τους δημοσιογράφους τους χωρίζουμε σε πολλές κατηγορίες:
  • Παρουσιαστές ειδήσεων
  • ανταποκριτές ή ρεπόρτερ
Συλλέγουν πληροφορίες για κάποιο γεγονός και τις δημοσιεύουν με ανταπόκριση ή με ρεπορτάζ στα μέσα μαζικής επικοινωνίας όπως είναι οι εφημερίδες, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά, το ντοκιμαντέρ και το διαδίκτυο.
  • αρθρογράφοι
Γράφουν τα άρθρα που εμφανίζονται τακτικά στις εφημερίδες ή τα περιοδικά, αποκαλούμενες στήλες.
  • φωτογράφοι
  • συντάκτες
Υπάρχει η άποψη ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι αντικειμενικός φορέας ειδήσεων, συγκεντρωμένος στο περιεχόμενο του άρθρου του χωρίς άλλες διαδικαστικές ανησυχίες ώστε η ορθότητα, η πληρότητα και ο τρόπος έκφρασης να συντελούν στη συνολική ποιότητα. Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος και εξ' ορισμού αδύνατον. Εφόσον μπαίνουν στη μέση ζητήματα όπως η επιλογή μιας είδησης ανάμεσα σε τόσες άλλες, ο χρόνος και ο τόπος στον οποίο αυτή θα αναπαραχθεί, το προσωπικό ύφος και ο σχολιασμός του δημοσιογράφου, καταρρίπτεται αμέσως η αντικειμενικότητα, και φανερώνεται η χροιά του υποκειμενικού που υπάρχει σε κάθε δημοσιογραφική δραστηριότητα.

Ιστορία της δημοσιογραφίας των πολιτών

Το φαινόμενο ένας πολίτης να θέλει να διαδώσει μια πληροφορία , είδηση ή γνώμη μαζικά έχει τις ρίζες του αρκετά παλιά. Στην Αμερική το 18ο αιώνα υπήρχαν φυλλαδιογράφοι όπως ο Τόμας Πέιν (Thomas Paine) αλλά και οι ανώνυμοι συγγραφείς των Φεντεραλιστικών Εντύπων οι οποίοι διένειμαν το δικό τους υλικό. Καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία συναντώνται παραδείγματα ανθρώπων που στέλνουν κείμενα σε εφημερίδες υποστηρίζοντας τις απόψεις τους αλλά και ανθρώπων που δημιουργούν πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για να "ακουστούν". Με την ανάπτυξη του Διαδικτύου παγκόσμιου ιστού όμως έγινε η πραγματική διάδοση της συμμετοχικής δημοσιογραφίας, αφού πλέον η πρόσβαση σε ένα μαζικό μέσο επικοινωνίας έγινε πολύ εύκολη. Ο καθένας πια μπορούσε να δημιουργήσει πολύ εύκολα τη δική του ιστοσελίδα και αργότερα το δικό του ιστολόγιο blog
Καταλύτη στην εξέλιξη της δημοσιογραφίας των πολιτών αποτέλεσαν σημαντικά κοινωνικοπολιτικά γεγονότα όπως  η 11 Σεπτεμβρίου οι βομβιστικές επιθέσει  ή το φονικό τσουνάμι  του 2004 τα οποία κινητοποίησαν την κοινή γνώμη να εκφράσει τη γνώμη της και να μοιραστεί πληροφορίες, εικόνες και βίντεο.

 Μαρία Εμ.Στ'1 

  Σχετικά με τις πληροφορίες για την ιστορία του δημοσιγράφου χρησιμοποίησα τη Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια: