Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Τι κάνουμε με τους νεκρούς μας;


-->
Τελετή κηδείας στην παλιά Αίγυπτο
                                                                                                      
                             Μουμιοποίηση

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η ψυχή του ανθρώπου όταν πεθαίνει βγαίνει από το σώμα του και φεύγει αλλού. Κατά την περίοδο όμως της ζωής του η ψυχή του βρίσκεται στη καρδιά ή στη κοιλιά. Αφήνει το σώμα μετά το θάνατο και μπαίνει στον τάφο μόνο τη νύχτα για να προστατευτεί από τα κακά πνεύματα. Έτσι το σώμα πρέπει να συντηρηθεί,για αυτό έπρεπε να μουμιοποιηθεί. Η διαδικασία αυτή πάντα συνοδευόταν από ένα θρησκευτικό τελετουργικό. Στο οποίο το κάθε βήμα σήμαινε κάτι.

ΔΕΝ ήταν όμως τόσο εύκολο ο νεκρός να πάει στον άλλο κόσμο έπρεπε να αποδείξει την αθωότητα του,αλλιώς θα έμενε για πάντα στη Γη. Θα τον σύγκρινε ο Οσίρις,θεός του κάτω κόσμου(όπως για μας στη μυθολογία ο Άδης).

Τους νεκρούς τους έθαβαν στο χώμα με βάζα που περιείχαν τρόφιμα και αργότερα τοποθετούσαν καλάθια ή φέρετρα αγγειοπλαστικής τα οποία θάβονταν ή τοποθετούνταν σε σπηλιές. Από τότε φτιάχτηκαν 2 δωμάτια το δωμάτιο ενταφιασμού και το δωμάτιο δώρων,όπου εκεί τα έβαζαν για να βοηθήσουν τους Αιγύπτιους βασιλιάδες να πάνε στα ουράνια και να πάρουν εκεί μια καλή θέση. Υπήρχαν ακόμη ζωγραφισμένα και χαραγμένα θρησκευτικά κείμενα,για τον ίδιο λόγο.

Η μούμια μπορούσε και διατηρούνταν,μέχρι και σήμερα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η μούμια αποτελείται από σκελετό,από δέρμα,αλλά και πολλές φορές από όργανα και μυς.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την διατήρηση της μούμιας όπως το ''Βαλσάμωμα”.

Η μούμια είναι μια διαδικασία που εφαρμόζονταν από τους αρχαίους Αιγύπτιους οι οποίοι τότε πίστευαν σε μυθολογικούς θεούς(όπως και εμείς οι 12 θεοί του Ολύμπου).

                   Ελένη Α.Στ1




 
Τελετή ταφής των νεκρών στο Ισλάμ

Ο Αλλάχ (θεός των Μουσουλμάνων)λέει στο κοράνι ότι κανένα άτομο δεν έζησε αιώνια ζωή και κάθε ψυχή θα γευτεί θάνατο.

Η κάθε κηδεία των Μουσουλμάνων συνοδεύεται από τελετές και προσευχές.Ο νεκρός πρέπει να είναι γυρισμένος προς τη Μέκκα.Πεθαίνοντας να ακούει την προσευχή "Kalimat-shahadat".Αυτά πρέπει να εφαρμοστούν,αφού το ισλάμ είναι μια αυστηρή θρησκεία.

Μόλις πεθαίνει πρέπει να θαφτεί τυλιγμένος σε ένα άσπρο πανί πριν τη δύση του ήλιου(ο νεκρός).Πρέπει να πλυθεί με καθαρό νερό,που αναμειγνύεται με καμφορά.

                   Ελένη Α.ΣΤ1






Δεν υπάρχουν σχόλια: